LASIK Tedavisi

LASIK nedir?   LASIK; miyop, hipermetrop ve astigmat gibi görme kusurlarınının excimer lazer adı verilen özel bir lazerle giderildiği bir operasyonun ismidir. Bu lazerle gözün en dış kısmındaki kornea tabakası yenden şekillendirilerek ışığın retinaya odaklanması sağlanır. LASIK tedavisi için uygun bir aday mıyım? Yüzyılın en önemli buluşlarından biri olan LASIK tedavisi her göz için uygun…

Read more

Multifokal Torik IOL

Multifokal Torik IOL Toric IolPremium göz içi lens teknolojisinde astigmatı olan ve yakın gözlüğü kullanan hastalar için yeni bir çözüm. Multifokal torik göz içi lensleri kimlere uygulanabilir? – Başlangıç – ileri seviye kataraktı (video) olan ve astigmat nedeniyle uzun süredir gözlük kullanan kişiler – 55 yaşından sonra yakın – uzak gözlük takmak istemeyen ve 0.75…

Read more

Akomodatif IOL

Akomodatif IOL   Gözün doğal merceği (lens), okuma mesafesindeki yakın görüntüyü retina tabakasına “akomodasyon” ismi verilen bir uyum mekanizmasını çalıştırarak odaklar. Bu mekanizma göz içerisindeki odaklanma kaslarının ve lens – zonül liflerinin elastikliğini kaybetmesi nedeniyle gün geçtikçe zayıflar ve daha önce bir gözlük kusuru olmayan kişiler 40 – 45 yaşından sonra yakın okuma gözlüklerine ihtiyaç…

Read more

Multifokal IOL

Multifokal IOL   Multifokal (çok odaklı) göz içi lensleri, farklı mesafelere odaklanabilen iç yapısıyla günlük aktivitelerde (araba kullanmak, tv – sinema izlemek, spor – alışveriş yapmak, gazete – kitap okumak ve bilgisayar monitöründe çalışmak gibi) gözlükten bağımsız bir hayat sağlayabilmektedir. Multifokal göz içi lensleri kimlere uygulanabilir? – Başlangıç – ileri seviye kataraktı olan ve birlikte…

Read more

Premium Göz İçi Lensleri

Premium Göz İçi Lensleri   Göz içi lenslerin (IOL) klinik kullanıma geçmesinden önce katarakt ameliyatı olan hastalar çok kalın camlı gözlükler takmak durumunda kalıyordu. Monofokal (tek odaklı) göz içi lenslerin kullanıma girmesiyle katarakt ameliyatından sonra hastaların uzağı gözlüksüz görebilmeleri sağlandı ancak yakın okuma gözlüğüne olan ihtiyaç devam etti.Son yıllarda göz içi lens teknolojisindeki en önemli…

Read more

Fakik Göz İçi Lens Operasyonu

Fakik Göz İçi Lens Operasyonu   Miyop, hipermetrop ve astigmat tedavisi için lazer tedavisine (video) alternatif olarak uygulanan cerrahi fakik göz içi lens implantasyonudur. Lazer tedavisi gözün kornea tabakasını excimer lazer ışınlarıyla yeniden şekillendirerek görüntünün retinaya odaklanmasını sağlar. Lazer tedavisi için yeterli miktarda kornea dokusu olmayan veya gözlük dereceleri lazer ile düzeltme sınırlarının üzerinde olan…

Read more

Yüzey Tedavisi (PRK, LASEK)

Yüzey tedavisi (PRK, LASEK)   Excimer lazer ile gözlükten kurtulma tedavilerinde lasik tedavisinin alternatifi yüzey tedavisidir. PRK veya lasek kimlere uygulanır? PrkPRK ve lasek genellikle kornea kalınlığı lasik tedavisi için yeterli olmayan gözlerde uygulanır. Bu hasta grubunda da gözlük numaralarında ilerlemenin durmuş olması ve hastaların 18 yaşını doldurmuş olmaları önemlidir. Miyop, astigmat ve hipermetrop tedavisi…

Read more

HD Lazer Tedavisi

HD Lazer Tedavisi   Temel görme kusurları ve standart lazer tedavisi Miyop, hipermetrop ve astigmat gözün en çok bilinen ve gözlükle tedavi edilen kırma kusurlarıdır.Standart bir lazer tedavisinde bu üç kırma kusuru belirli limitlere kadar başarıyla tedavi edilebilir. Gerekli olan tedavi miktarı tıpkı bir gözlük reçetesi yazar gibi doktorunuz tarafından lazer cihazına girilerek yapılır (-2.50…

Read more

Kimler Lazer Olabilir?

Kimler Lazer Olabilir?   Lazer göz ameliyatı (video) ile başarılı sonuçlar elde edebilmek ve sorunsuz bir tedavi süreci geçirmek için bu tedavinin uygun adaylara yapılması gerekir. Bu tedavi için uygun adayın özellikleri şu şekilde özetlenebilir: – Yaş: Lazer göz tedavisi için en uygun kişiler 18 – 55 yaş arasındaki kişilerdir. 18 yaşından küçüklerde göz gelişimini…

Read more

Lazer Ameliyatı

Lazer Göz Ameliyatı   Fakik göz içi lens operasyonuLazer teknolojisi göz hastalıklarının tedavisinde uzun yıllardır kullanılmaktadır. Farklı göz hastalıkları için farklı lazer teknolojileri kullanılır. Halk arasında sıklıkla “lazerle gözlükten kurtulma” ameliyatı veya “göz çizdirme” olarak bilinen operasyonlar excimer lazer kullanılarak yapılan lazer göz tedavileridir. Excimer lazer kullanılarak miyop (video), hipermetrop veya astigmat tedavisi (video) yapılabilir.…

Read more

Kırma – Odaklanma Kusurları

Kırma – Odaklanma Kusurları   Görmemizin net olması için ışığın kornea ve lenste düzgün olarak kırılması ve retinaya yönlendirilmesi gerekir. Işığın bu ortamlardan geçerken kırılmasına ‘refraksiyon’ denir. Bulanık görmenin sebeplerinden biri ışığın kornea ya da lenste uygun olmayan bir şekilde kırılarak hatalı fokus/netleme oluşmasıdır ki bu durum ‘refraksiyon kusuru’ ya da ‘refraksiyon hatası’ olarak adlandırılır.…

Read more

Presbiyopi – Yakın Gözlük

Presbiyopi Nedir? 40 yaşın üzerinde, yasa bağlı yakini görememe sorunudur. Gözlerimizin içindeki mercek sekil değiştirebilen bir yapıya sahiptir. Gözlerimiz içindeki mercek bu özel yetenek sayesinde cisimler yakına geldiğinde, şişerek seklini değiştirebilir ve görme kalitesini arttirır. Yakin görme bu şekilde gerçekleşmektedir. 40 yaşından sonra göz bu yeteneğini yavaş yavaş kaybetmeye başlamaktadır. Presbiyopi Neden Olusur? Uzaktaki cismin…

Read more

Ambliyopi – Göz Tembelliği Nedir?

Ambliyopi – Göz tembelliği nedir ?   Çocukluk döneminde, kayma olmadan her iki gözden net görüntü algılandığında normal görme gelişimi sağlanmış olur. Kayma gibi gelişmenin olumsuz olarak etkilendiği koşullarda ise göz tembelliği veya görmede azalma gelişir. Şaşılığı olan çocukların yarısında göz tembelliği gelişir. Erken teşhis edildiğinde yani hayatın ilk 8-9 yıllık döneminde tedavisi mümkündür, iyi…

Read more

Şaşılık (Strabismus)

Şaşılık(strabismus) Normalde iki göz aynı noktaya bakar.Beyin iki ayrı gözden aldığı görüntüyü birleştirerek üç boyutlu bir görüntü oluşturur.Bu üç boyutluluk hali derinlik duygusunun oluşmasını sağlar. Gözlerimizin ikisi de karşıya baktığında normalde paraleldir.Şaşılık bu paralelliğin bozulduğu durumdur.Gözlerden biri tam karşıya bakarken;diğeri içe, dışa,sağa ,sola bakabilir.Bu sorun sürekli belirgin olabileceği gibi, sadece belli bir yöne bakmalarda da…

Read more

Üveit Nedir?

ÜVEİT NEDİR ? Üveit gözün uvea tabakasının iltihabıdır.Uvea tabakası üç bölümden oluşur. İris (gözün renkli kısmı) siliyer cisim, koroid (gözün damar tabakası) tabakası. Bazen iltihapları yerleşim yerlerine göre 2 gruba ayrılır; 1-) Ön Üveit (anterior üveit): Önde irisin ve siliyer(kirpiksi) cismin ön bölgesinin iştirak ettiği iltihaplar. 2-) Arka Üveit (posterior üveit): Arka bölgede koroid ve…

Read more

Konjonktivit Nedir?

Konjonktivit nedir?   Göz kapaklarının iç yüzeyini ve gözün beyaz kısmını kaplayan ince ve saydam zarın iltahabına konjonktivit denilmektedir. Yazın yaygın görülen bir bakteri tipi olan klamidyaların yol açtığı enfeksiyonlardır. Klamidya enfeksiyonlu kişilerin yüzdüğü ve klorlanması yetersiz bir havuzda yüzen kişiler veya klamidyalı birinin kullandığı havluyu kullanan kişiler havuz konjonktiviti kapabilirler. Bakteriyel göz nezlelerinin diğer…

Read more

Kurugöz Nedir?

Kurugöz Nedir? Kuru göz, gözün yeteri kadar gözyaşı üretmediği durumlara ya da gözyaşının normal kimyasal içeriğe sahip olmadığı durumlara denir.Kuru göz hastalığının bir diğer adı ‘keratoconjunctivitis sicca’ olarak kullanılmaktadır. Normalde gözünüz 2 tip gözyaşı üretir: •Yağlayıcı gözyaşı, her zaman üretilir. Gözün yaşlı ve temiz olmasını sağlar, enfeksiyonu engeller. Gözyaşı film tabakası su, mukus ve yağ katmanlarından…

Read more

Keratokonus Nedir?

Keratokonus Nedir?   Gözün en ön kısmında yer alan saydam tabaka olan korneanın ilerleyici incelme ve sivrileşmeye giden, sebebi bilinmeyen bir hastalığıdır. Toplumda görülme sıklığı 1 / 2000’dir. Genetik yatkınlığın yanında özellikle çocukluk çağında vernal (bahar) konjuktiviti geçirenve gözünü ovuşturarak kaşıyan çocuklarda keratokonus görülme sıklığı fazladır. Gizli Keratokonus Gizli Keratokonus bulunan hastalarda; • Miyop astigmat…

Read more

Verion nedir ? Ne işe yarar ?

Verion nedir ? Ne işe yarar ?   Verion sistemi çok yeni bir ölçüm ve hasaplama yöntemi olup hastalar katarakt ameliyatı öncesi göz ölçümleri bu sistemle yapılır. Bu sistem içinde çeşitli cihazlar vardır. Önce hastanın biyometri cihazı ile göz ölçümleri yapılarak ameliyatta göze konacak merceğin gücü ve varsa astigmatik derecesi tespit edilir. Daha sonra Verion…

Read more

Katarakt Ameliyatlarında Merceğin Önemi Nedir?

Katarakt Ameliyatlarında Merceğin Önemİ Nedir? Ameliyatın hatasız ve mükemmel yapılması kadar göz içine yerleştirilecek merceğin kalitesi de çok önemlidir. Bütün dünyanın tanıdığı ve güvendiği FDA onaylı Monofokal (tek odaklı), Multifokal(çok odaklı) ve Torik (astigmata özel) göz içi lens’leri hastanın özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre tercih edilebilir. Bu lenslerin kullanımı ameliyatın güvenilirliğini ve ameliyat sonrası görme kalitesini…

Read more

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Katarakt Amelİyatı Nasıl Yapılır?   Günümüzde rutin uygulanan katarakt cerrahisi tekniğinin adı Fakoemülsifikasyon ( FAKO )’dur.Bu teknikte bulanıklaşmış mercek ultrasonik titreşimlerle (halk arasında laser diye bilinmektedir) küçük parçalara ayrılarak aynı anda emilmektedir.Daha sonra merceğin çevresindeki zarın içine göz içi lensi yerleştirilmektedir. Fakoemülsifikasyon tekniğinde göze 2-3 mm gibi küçük bir kesiden girilerek ameliyat yapılmakta ve dikiş…

Read more

FEMTOSANİYE Laser ( LENSX ) ile FAKO Tekniği

Femtosanİye laser ile fako tekniği ;   • Göz damla anestezi ile uyuşturulur • Femtosaniye laser cihazında gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra fako ile katarakt cerrahisi’nin önemli aşamaları olan korneal kesi, lens ön kapsülünde açıklık oluşturma (kapsüloreksis) ve lensin parçalara ayırılması işlemleri tamamen kişiye özel ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilir. • Sonrasında hasta başka bir ameliyat…

Read more

FEMTOSANİYE FAKO (LENSX) ile Katarakt Ameliyatı

FEMTOSANİYE FAKO (LENSX) ile Katarakt Ameliyatı Katarakt göz içindeki merceğin saydamlığını kaybederek opak bir görünüm almasıdır. En sık yaşlılığa bağlı olarak görülen kataraktın bilinen tek tedavisi cerrahidir. Katarakt ameliyatları 20 yıla yakın bir süredir fakoemulsifikasyon adı verilen ve yüksek ultrasonik dalgaların kullanıldığı bir teknikle gerçekleştirilmektedir. Ortalama süresi 20-30 dakika olan ve damla anestezi ile gerçekleştirilen…

Read more

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Yapılır? Katarakt ameliyatı hastanın günlük işlerini yapmada güçlük çekmeye başladığı, gazetesini okuyamamaya, televizyonu net görememeye başladığı dönemde yapılmalıdır. Gözlükle yeterli görmesi olan hastalara ameliyat yapmak gereksizdir. Gözlüğe rağmen bulanık görmeden şikayetçi olan hastalara katarakt göz ameliyatı yapılmalıdır. Kataraktın başlamasından itibaren yıllar geçen, ameliyattan kaçan bazı hastalarda katarakt çok sertleşmekte, bu da…

Read more

Çocuklarda Katarakt Görülür mü?

Çocuklarda Katarakt Görülür mü? Doğuştan kataraktlı bebeklerde eğer katarakt, göz bebeğini tümüyle kaplayacak kadar ileri ise hiç zaman geçirmeden hemen ameliyat edilmelidir. Zamanında ameliyat edilseler de görme tembelliği oluşmaktadır. Tek taraflı kataraktlarda daha ağır göz tembelliği görülür. 2-3 yaş altındaki bebek kataraktlarında, göz henüz gelişimini tamamlanmadığından göz içi lens implantasyonu yapılmamaktadır. Bu nedenle, katarakt ameliyatı…

Read more

Katarakt Oluşumuna Neden Olan Faktörler ?

Katarakt Oluşumuna Neden Olan Faktörler ? Kataraktın %90’ı 60 yaş üzeri kişilerde görülen senil katarakttır. “Yaşlılık Kataraktı” isminden de anlaşıldığı gibi katarakt oluşumuna neden olan en önemli ve bir numaralı faktör yaşlanmadır. Bunun dışında bazen katarakt genetik olarak oluşabilmektedir. Bu tür kataraktlar doğuştan gelmektedir. Göze gelen travmalardan sonra da göz merceği bulunıklaşmakta ve beyazlamaktadır (travmatik…

Read more

Kataraktlı Hastaların Şikayetleri

Kataraktlı Hastaların Şikayetleri Kataraktlı hastaların başlıca şikayeti görme netliğinin azalması ve bulanık görmedir. Hastalar daha önce uzakta net olarak görebildikleri cisimleri göremediklerini ve uzakta okuyabildikleri yazıları okuyamadıklarını ifade ederler. Ayrıca, zamanla giderek her şeyi daha bulanık, dumanlı görmekten şikayet ederler. Yeni başlayan bir kataraktın ameliyat aşamasına gelmesi için geçen süre bazen aylarla, bazen yıllarla ölçülmektedir.…

Read more

Katarakt ve Merak Edilenler?

Katarakt ve Merak Edilenler?   Katarakt bir yaşlılık hastalığı mıdır? Gençlerde de görülür mü? Bebeklerde dahil olmak üzere her yaşta insanda görülebilir. Orta yaşlarda nadirdir. Yaş ilerledikçe sıklığı artar. 50–59 yaş arasında olanların yaklaşık yarısında, 80 yaş üzerinde olanların ise hemen hepsinde bir miktarda olsa kesiflik bulunur. Fakat bu kesiflik görmeyi her zaman kayda değer…

Read more

Katarakt Nedir ?

KATARAKT Dışarıdan gelen ışık ve görüntülerin görme merkezine net olarak ulaşabilmesi için, önce gözün en dış saydam tabakası olan korneada, sonra gözün içindeki lens tabakasında kırılması gerekir. Normal şartlarda bu iki tabaka da saydam yapıdadır. Katarakt göz içindeki lensin saydamlığını kaybederek opak bir görünüm alması durumudur. Katarakt Birçok tipi olmakla birlikte, kataraktlar genel olarak 3…

Read more

Glokomda By-pass Tedavisi ve Stentler

Glokomda “By-pass Tedavisi ve Stentler” Glokom hastalığında göz tansiyonunun yükselmesi sonucu görme siniri bozulmakta ve tedavi edilmediği takdirde görme kaybı gelişmektedir. Bilindiği gibi; vücudumuzdaki organların çoğu beslenme ve oksijen gereksinimlerini damarlar ve kan dolaşımı yoluyla sağlamaktadırlar. Ancak göz içinde bulunan göz merceği ve kornea dokularında normal şartlar altında damar bulunmaz. Bu nedenle; bu dokuların beslenmesi…

Read more

Ahmed Glaucoma Valve ve Setonlar

Ahmed Glaucoma Valve ve Setonlar Seton; kelime anlamı olarak “kalın ve sert kıl“ olmasına karşın glokom cerrahisinde açık bir drenaj fistülü sağlamak için kullanılan sentetik ve inert materyalleri ifade eder. İlk defa 1906 yılında Rollet ve Moreau, absolü glokomlu bir olguda göz içi basıncını (GİB) düşürmek için bir parasentez açıklığına “at kılını“ yerleştirerek gelecekteki seton…

Read more

Glokom Nasıl Tedavi Edilir?

Glokom Nasıl Tedavİ Edilir? Açık Açılı Glokom Tedavisi Glokom hastalığının tanısı konulduktan sonra bugün için tedavide amaç göz tansiyonunu düşürerek göz sinirinin hasarını durdurmak ve görme kaybının ilerlemesini engellemektir. Bu amaçla uygulanabilecek yöntemler ilaç tedavisi, laser tedavisi ve cerrahi tedavi olarak üçe ayrılabilir. İlaç Tedavisi Açık açılı glokomda amaç göz içi basıncını azaltarak sinir lifleri…

Read more

Glokom Nasıl Teşhis Edilir?

Glokom Nasıl Teşhis Edilİr? Bu durumun tanısı sadece göz doktorlarınca konabilmektedir. Özellikle, kronik açık açılı glokom adı verilen en sık görülen glokom çeşidinde, eğer göz içi basıncı çok yüksek seviyelerde değilse hastalık hiçbir belirgin belirti vermeden sinsi olarak seyreder. Glokom, çoğunlukla başka bir nedenle, sıklıkla da sıradan bir gözlük muayenesi veya basit nedenlerle doktora başvuran…

Read more

Glokom Belirtileri Nelerdir?

Glokom Belirtileri Nelerdİr? Glokomun çeşitli tiplerinin oluşum şekli, klinik görünümü ve tedavisi birbirinden çok farklıdır.Glokom tiplerinin büyük çoğunluğun açık açılı tip olup bu grup hastalarda hiçbir belirti görülmez. Erken görmede bozukluk ve ağrı yoktur Hastalık erken teşhis edilmeyip ilerlerse, görme sinirindeki harabiyete bağlı olarak görme alanında kör noktalar oluşur. Daha sonra bir borudan bakıyormuş gibi…

Read more

Glokom Tipleri Nelerdir?

Glokom Tiplerİ Yaşa göre sınıflama: * Konjenital (0 yaş), * İnfantil (0-2 yaş), * Juvenil (2-34 yaş) * Erişkin (35+ yaş) Mekanizmaya göre sınıflama: * Açık açılı * Kapalı açılı * Karışık tip Glokom başlıca açık açılı ve kapalı açılı glokom olmak üzere iki tipte görülebilir. – AÇIK AÇILI GLOKOM: En sık olan tipidir. Glokomların…

Read more

Glokom Nedir?

GLOKOM (GÖZ TANSİYONU) NEDİR? Glokom, göz içinde üretilen sıvı basıncının görme sinirine zarar verebilecek düzeyde yükselmesi nedeniyle görme sinirinin giderek zayıflamasına ve görme kaybına yol açan ciddi bir hastalıktır. Halk arasında göz tansiyonu ve karasu adlarıyla da bilinen glokom özellikle ileri yaşlardaki önemli bir körlük nedenidir. Tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir. Tüm dünyada en…

Read more

Okula Giden Çocuk Göz Sağlığı

Okula Gİden Çocuk Göz Sağlığı Çocuğunuz sık sık gözlerini kırpıştırıyorsa, okuldan başı ağrıyarak dönüyorsa ya da okurken çabuk yoruluyorsa, belki de bu durum iyi görememesinden kaynaklanıyordur. Belki de bir göz hastalıkları uzmanına görünmesinin zamanı gelmiştir. Ara yıl tatiline girdiğimiz dönemler çocuklarımızla ilgilenme fırsatı oluyor. Çocuğun geri kaldığı derslere yetişmesi, çok çalıştıysa tatil yaparak dinlenmesi ya…

Read more

En Sık Görülen Göz Rahatsızlıkları

Çocuklarda En Sık Görülen Göz Rahatsızlıkları Görme bozukluklarının görülme sıklığı yaşa bağlı olarak artıyor. Göz tembelliği, şaşılık, miyop, hipermetrop ve astigmat çocuklarda en sık görülen sorunlar. Bu sorunların erken tanısı büyük önem taşıyor. Görülme sıklığı, kalıtımın rolü Genelde ülkemizde bir tarama sistemi var. O da ancak okul öncesi ve bu sorunlar okulda olduğu için, genellikle…

Read more

Bebeklerde ve Çocuklarda Göz Sulanması

Bebeklerde ve Çocuklarda Göz Sulanması Çocuklarda göz sulanması genelde, göze yabancı bir cisim kaçması ile olmaktadır. Onun haricinde; göz kapaklarındaki bozukluklar, göz tansiyonu hastalığı, gözde çizilme ve gözyaşı kanalı tıkanıklığı da sulanma belirtisi ile kendini gösterir.Göz kapaklarındaki bozukluk, sulanmanın haricinde görmeye de engel olabilmektedir. Göz kapağı düşüklüğü, fazla deri kıvrımları, göz kapaklarının aralığının dar olması…

Read more

Bebekte Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı

Bebekte Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Gözyaşı basit bir sıvı, su değildir. Genel olarak üç tabakadan oluşur ve içerisinde gözü koruyan birçok madde bulunur. Uyanık olduğumuz sürece gözyaşı üretimi devam eder. Çünkü gözyaşı kornea tabakamız için hayati derecede önemlidir. Gözyaşı akmaması ne gibi sağlık sorunlarına neden olur! Gözyaşı sistemi ile ilgili olarak pek çok hastalık mevcuttur. Bunlardan…

Read more

Doğuştan Glokom (Göz Tansiyonu)

DOĞUŞTAN GLOKOM (GÖZ TANSİYONU): Yeni doğanlarda görülen önemli bir hastalık da, doğuştan glokomdur (göz tansiyonu yüksekliği). Bu hastalık başlangıçta bir belirti vermediği halde ilerledikçe bebeğin gözünün irileştiği, büyüdüğü dikkat çeker, ayrıca ışığa bakamama sulanma gibi belirtiler de tabloya eklenir. Tedavi edilmediği takdirde hastalığın ilerleyen dönemlerinde, gözün saydam tabakasının zamanla bulanıklaştığı ve giderek beyazlaştığı görülür. Bu…

Read more

Doğuştan Katarakt

DOĞUŞTAN KATARAKT Genel olarak orta yaş üstü hastalığı olan katarakt,yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda doğumsal olarak görülebilmektedir.Doğumsal katarakt (konjenital katarakt) doğumdan itibaren görülen, lensin tek veya çift taraflı olarak saydamlığını kaybetmesi ve opaklaşmasıdır. Konjenital katarakt çocukluk çağının önlenebilir körlük nedenleri arasında ilk sırada gelmektedir. Doğumsal katarakt (konjenital katarakt) nedir? Yeni doğan bebeklerin göz merceklerinin saydamlığını…

Read more

Çocuklarda Katarakt

Konjenital (Doğumsal) Katarakt nedİr? Doğumsal katarakt (konjenital katarakt) doğumdan itibaren görülen, lensin tek veya çift taraflı olarak saydamlığını kaybetmesi ve opaklaşmasıdır. Doğuştan olan kataraktlar annenin gebelik sırasında geçirdiği enfeksiyonlara, kullanılan ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi, hiçbir nedene bağlı olmadan da oluşabilmektedir. Bir göz bebeğinin diğerinden farklı renkte (beyaz) olması veya gözde kayma (şaşılık) olması,…

Read more

Çocuklarda Glokom

Çocuk Glokomu Nedİr? Glokom optik sinirin (gözden beyne iletiyi götüren sinir ) gözü terk ettiği yerde hasarauğraması ile neticelenen bir durumdur. Bu tür hasar görme kalitesini etkilemektedir.Çocuklarda görülen bu tür hasar hemen hemen her zaman yüksek göz içi basıncı ile seyreder. Göz içi basınç yükselmesi gözü etkileyen enflamasyon ya da diğer sebeplere bağlı olabilir. Bu…

Read more

Göz Yaşı Sistemi Hastalıkları

Göz Kuruluğu Göz kuruluğu, gözyaşı yetersizliğinin şiddetine göre değişen belirtiler vermektedir. Bunlar zaman zaman ortaya çıkan hafif yanma, sulanma ve kızarıklık gibi ufak tefek şikayetlerden başlayarak görme ve yaşam kalitesini ciddi derecede bozacak kadar ağır olabilir. Ancak günlük hayatta daha çok hafif kuruluklarla karşılaşılmaktadır. Bu durum çoğunlukla uzun süre bilgisayar kullanmak zorunda olanlar, uzun süredir…

Read more

Göz Kapağı Hastalıkları

OKÜLOPLASTİK CERRAHİ KAPAK ENFEKSİYONLARI (Kapak İltihabı) Kapak Kenarı İltihabı (Blefarit): Göz kapaklarının sık görülen iki taraflı iltihabıdır. Kapakların kirpikleri içeren 2 mm’lik kenar kısmını tutar. Kapaklarda yanma, kaşınma ve batma hissine yol açar. Kirpik diplerinde kepeklenme, kızarıklık ve kapak kenarında kalınlaşma vardır. Ayrıca göz kapak kenarlarında ters kirpik (trikiazis) ve kirpiklerin dökülmesi (madarozis) gelişebilir. Ek…

Read more

Oküloplastik Cerrahi Nedir?

Okuloplastik cerrahİ Oküloplastik cerrahi (oftalmik plastik ve rekonstrüktif cerrahi), oftalmolojinin (göz sağlığı ve hastalıkları biliminin) bir alt dalıdır. Bu bilim dalı, göz kapağı, gözyaşı sistemi ve orbita hastalıklarının (gözü çevreleyen kemik ve yumuşak dokular) tanı, tedavisi ve protez göz uygulaması ile uğraşır. Oküloplastik cerrah, bir göz hastalıkları uzmanıdır, aynı zamanda göz çevresindeki tüm dokuların hastalıkları…

Read more